Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Έξι καπέλα σκέψης: ένα παράδειγμα



1ο ΕΠΑ.Λ. Βέροιας
Ομάδα Αγωγής Υγείας: «Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός»
Σχολικό έτος 2013-14
Μία ακόμη ευκαιρία να γνωρίσει ομάδες ανθρώπων με εθελοντική προσφορά, είχε η ομάδα μας, την Πέμπτη 10/4/2014. Επισκεφθήκαμε το ποτάμι μας με το σύλλογο «Φίλοι του ποταμού, Τριποτάμου Βέροιας», που έχει σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή του. Μαζί  περιηγηθήκαμε στην κοίτη του Τριποτάμου. Μετά από κάθε δραστηριότητα χωριζόμαστε σε ομάδες, φορούσαμε τα καπέλα μας και καταγράφαμε τις σκέψεις μας.(Τεχνική: Έξι καπέλα σκέψης, Edward de Bono).  


Άσπρο καπέλο
(Εξετάσαμε τις διαθέσιμες πληροφορίες)

Ο Τριπόταμος σχηματίζεται από 3 ρέματα που ενώνονται σε ένα, 500 μέτρα Β.Α. του ομώνυμου χωριού.
Πρώτο ρέμα Ασπρονέρι: Αποτελείται από δύο μικρότερα ρέματα που πηγάζουν από το Ανατολικό Βέρμιο, τη Μεγάλη Ρεματιά και τον Ξερόλακκο. Τα δυο ρέματα ενώνονται στην περιοχή του Λόφου Αη Λιά και συνεχίζουν την πορεία τους πλέον ως Ασπρονέρι. Από το ύψος του Αη Λια και μέχρι τη Βέροια υπάρχει πλήθος πηγών. Υδροδοτούν τη Βέροια και την Αλεξάνδρεια.
Δεύτερο ρέμα: Το δεύτερο ρέμα είναι νοτιοδυτικά του χωριού Τριπόταμος, στην περιοχή του παλιού οικισμού Τορμάνης. Είναι το μικρότερο από τα τρία και είναι χείμαρρος. Στην πορεία του ενώνεται με το τρίτο ρέμα (Μαυρονέρι) που κατεβαίνει από την περιοχή της Καστανιάς.
Τρίτο Ρέμα Μαυρονέρι: Το σπουδαιότερο από τα τρία ρέματα είναι το Μαυρονέρι. Αντλεί τα νερά του από τις περιοχές του Α.Βερμίου μεταξύ Καστανιάς και Γεωργιανών. Είναι το ρέμα που βλέπουμε πηγαίνοντας για την Καστανιά. Μέρος των νερών του υδροδοτούν τη Βέροια , ενώ υδροδοτούν και αρδεύουν τους Γεωργιανούς και τη Ραχιά.
Ο Τριπόταμος, το ποτάμι της Βέροιας, εξασφαλίζει στην πόλη την ύδρευση και την άρδευση, ενώ παλιότερα αξιοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό η ενέργεια από τις υδατοπτώσεις.
Πέρα από το νερό άριστης ποιότητας και τη άρδευση των χωραφιών της περιοχής, τα νερά των υδατοπτώσεων απελευθέρωναν ενέργεια για τη λειτουργία των μύλων, υδροτριβείων, βυρσοδεψείων, κλωστοϋφαντουργίων και υδροηλεκτρικών μονάδων και βιοτεχνικών μονάδων.
Οι αλευρόμυλοι άλεθαν δημητριακά και λειτούργησαν στη Βέροια από το 1850 έως το 1965 περίπου.
Οι λαδόμυλοι άλεθαν το σουσάμι, από το οποίο έβγαινε το σησαμέλαιο και η ταχίνη, υλικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του χαλβά. Οι τελευταίοι λαδόμυλοι που λειτούργησαν ήταν μέχρι το 1950-1970.
Τα βυρσοδεψεία ήταν τρία συνολικά και εγκατεστημένα το ένα στην περιοχή της κοίτης του Τριποτάμου, κοντά στη Χάβρα του Αρμένου, και τα άλλα δύο στην περιοχή Λαδομύλων Κυψέλης.
Το μπατάνι είναι μια κατασκευή, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη του νερού, για τον καθαρισμό και τη διαστολή του μαλλιού. Στη Βέροια υπήρχαν μπατάνια και υπάρχουν και λειτουργούν ακόμη και σήμερα δύο.
Κλωστήρια-Υφαντουργεία υπήρχαν τρία στη Βέροια. Η κινητήρια δύναμη σ’ αυτά, ήταν η ενέργεια που απελευθερώνονταν από τις υδατοπτώσεις. Η λειτουργία τους, από τις πληροφορίες που υπάρχουν, αρχίζει από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται έως το 1960.
Το Υ/Η εργοστάσιο «ΒΕΡΜΙΟ» με την τεχνητή του λίμνη χτίστηκε από το Δημήτριο Σωσίδη το 1924. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 αγοράστηκε από τη ΔΕΗ, η οποία το εκσυγχρόνισε και το λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων πέστροφας υπήρξαν κατά τη δεκαετία του 1960 στην άνω κοίτη του Τριποτάμου. Στα νερά του Τριποτάμου ζούσε η άγρια πετροπέστροφα, που βιώνει σε κρύα κυρίως νερά. 
Η φροντίδα του ανθρώπου για τη φύση συμβάλλει στην ομορφιά της, την ψυχική ηρεμία και την αξιοποίηση του φυσικού χώρου. Παρόλα αυτά είναι λίγοι οι άνθρωποι που βοηθούν, προσέχουν και διατηρούν αυτόν το χώρο καθαρό. Κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Βέροιας προσπάθησαν να διατηρήσουν προσβάσιμη την ανατολική όχθη του ποταμού, καθαρίζοντας διάδρομο μήκους περίπου 1200 μ., στον οποίο περπατήσαμε. Στα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου "Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας" είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού.


 

Μαύρο καπέλο:
(Είδαμε τις αρνητικές πλευρές, τα αδύνατα σημεία)

Στο ποτάμι υπάρχουν πολλά σκουπίδια. Οι εθελοντές τα καθαρίζουν συνέχεια βάζοντας πολλές φορές τη ζωή τους σε κίνδυνο. Στην εθελοντική ομάδα φίλοι του ποταμού, Τριποτάμου, υπάρχουν 96 μέλη από τα οποία βοηθάνε μόνο λίγα, τα υπόλοιπα συμμετέχουν ευκαιριακά. Στο παρελθόν και το σχολείο μας πρότεινε τη δημιουργία οικολογικού πάρκου στο ποτάμι, που σχεδίασε στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος, αλλά η πρόταση δεν αξιοποιήθηκε. Η όποια παρέμβαση στο ποτάμι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αν δεν προηγηθούν αντιπλημμυρικά έργα.

        

Κόκκινο καπέλο
(Εκφράσαμε αντιδράσεις και συναισθήματα)

Νιώσαμε ψυχική ηρεμία, ηρεμία του νου και χαλάρωση, αγάπη και σεβασμό για το περιβάλλον γενικά. Θαυμασμό για την ομορφιά του τοπίου, ευαισθησία για την χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος του ποταμού. Αγανάκτηση γι’ αυτούς που το καταστρέφουν. Ευαισθητοποίηση και ενεργό ενδιαφέρον, αισιοδοξία για τη μελλοντική αξιοποίηση του πλούτου του.


                                   
Κίτρινο καπέλο
(Εκφράσαμε θετικές σκέψεις)

Επιτέλους, κάποια άτομα ενδιαφέρονται και άρχισαν να ομορφαίνουν το τοπίο, προσπαθώντας να διατηρήσουν το ποτάμι καθαρό και προσβάσιμο . Δημιούργησαν ένα πολύ ωραίο μέρος για τους μεγάλους και τα παιδιά. Υπάρχουν τελικά άνθρωποι που νοιάζονται.
Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα και να αξιοποιήσουμε το ποτάμι μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν στο παρελθόν το ποτάμι ήταν η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ζωής στην πόλη, γιατί όχι και τώρα;


                                                        

Πράσινο καπέλο 
(Προτείναμε δημιουργικές λύσεις)δ

Είναι σημαντικό στις μέρες μας να υπάρχουν εθελοντικές ομάδες για να βοηθάνε τους συνανθρώπους μας. Κάποιοι όμως είναι κατά του εθελοντισμού. Θα ήταν καλό να αφήνουμε πίσω κάθε είδους πρόβλημα και να συμβάλλουμε σε αυτό το τόσο ωραίο έργο. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Να τα βλέπουμε με το εμείς και όχι με το εγώ. Για άλλη μια φορά φαίνονται τα θετικά που έχει ο εθελοντισμός. Υπάρχουν τόσο ωραία μέρη και με την βοήθειά μας γίνονται ακόμα ομορφότερα. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε, γιατί μέσα στη φύση η ζωή μας γίνεται ομορφότερη.
  

Μπλε καπέλο
(Συντονίσαμε και οργανώσαμε) 

Για να έχει αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται, οργάνωση, συντονισμός και φυσικά όραμα για ένα καλύτερο κόσμο με κοινή προσπάθεια από όλους.

Πηγές

Για περισσότερα σχετικά με την τεχνική "Έξι καπέλα σκέψης"δείτε παρακάτω:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου