Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

«Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας»

 «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας» περιηγήθηκε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας «Τα αρχοντικά της Βέροιας», στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης στο ΚΠΕ Αρναίας, την Τετάρτη 18 Απριλίου, από κοινού με το Εσπερινό Γυμνάσιο της Βέροιας. Ο στόχος ήταν να ενημερωθούμε θεωρητικά και γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική του τοπίου, τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, τα ήθη, τα έθιμα και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μέσα από διάφορες δραστηριότητες.


Επισκεφτήκαμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο το οποίο βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του μουσείου αυτού είχε σχέση με την τροφή.

                           

Καθώς περνούσαμε από τα σοκάκια της πόλης, προσέξαμε ότι κάθε ένα από τα αναστηλωμένα σπίτια είχε από μία ταμπέλα στην είσοδό του, στην οποία υπήρχε η ονομασία του κτιρίου και η φωτογραφία του πριν την αποκατάστασή του.
                                                                              
Παρατηρώντας, μπορούσε κάποιος να καταλάβει ότι ο οικισμός της Αρναίας δεν είχε και πολύ μεγάλη διαφορά από τα παλιά χρόνια. Τα σπίτια ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο, για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να είναι ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Προχωρώντας  προς  την  κεντρική  πλατεία, είδαμε έναν πλάτανο στον οποίο κυλούσε πόσιμο νερό, ενώ γύρω από την πλατεία και τους δρόμους βρίσκονταν οι δημόσιες υπηρεσίες.

       

​​​Προς το τέλος της ξενάγησης φτάσαμε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος μας  εντυπωσίασε πάρα πολύ, λόγω του μεγέθους του και των εκθεμάτων που περιείχε στα θεμέλιά του. 


Ο ναός  αυτός  ήταν πολύ πιο διαφορετικός από αυτούς που βλέπουμε συνήθως. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και χτίστηκε το 1812. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2005 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του, χάρη στις ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, στο εσωτερικό του ναού διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών παλαιότερων κτηρίων: μιας μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ενός μικρού μονόχωρου βυζαντινού ναού και ενός μεγάλου ορθογώνιου μεταβυζαντινού οικοδομήματος χωρίς κόχη. Εκτός από τα πολλά ευρήματα της παλαιοχριστιανικής εποχής και της τουρκοκρατίας εντυπωσιακή είναι και η αποκάλυψη δεκαπέντε τάφων.


Η Αρναία με την βοήθεια διαφόρων προγραμμάτων πραγματοποίησε αναστηλώσεις και αποκαταστάσεις σε αρκετά κτίρια με αποτέλεσμα σήμερα να έχει πολλά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί έργα τέχνης και παραδοσιακά.

Γενικά, η περιοχή της Αρναίας μας φάνηκε πολύ όμορφη. Μια μικρή κωμόπολη με  τόσα όμορφα τοπία και σπίτια! Τα αρχοντικά και τα νεοκλασικά ήταν ξεχωριστά, έτσι όπως τα είχαμε φανταστεί. Μερικά πολύ πιο αλλαγμένα από την αρχική τους κατάσταση και άλλα όπως ήταν στην αρχή, άλλα καλά διατηρημένα και άλλα γκρεμισμένα. Η επίσκεψή μας σε αυτό το μέρος πιστεύουμε ήταν από τις καλύτερες, διότι έκρυβε πολλές ομορφιές. Απολαύσαμε το υψόμετρο και τον καθαρό αέρα, τη φύση και θαυμάσαμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

​​​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου